Vejce rozlišujeme:
Vejce rozdělujeme na standardní a obohacená.
Obohacená vejce
jsou vejce, která jsou obohacená o významné nutriční složky, jsou považována za funkční potraviny:
Omega vejce
Selenová vejce
Cereální vejce ze tří zrnin
Omega vejce
jsou vejce, která jsou unikátní tím, že mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin včetně polynenasycených masných kyselin s dlouhým řetězcem, které se rozlišují na dvě skupiny n-6 a n-3. N6 kyseliny nemají z výživového hlediska žádný mimořádný dopad, zato n-3 jsou důležité, mají příznivé preventivní účinky proti kardiovaskulárním a zánětlivým nemocem např. arterioskleróza, artritida… Vejce sama o sobě jsou na tyto kyseliny bohatá. Aby se projevil positivní vliv n-3 musí být poměr n-6:n-3 maximálně 3:1. Čím je poměr nižší, tím je účinek příznivější. Nejlepší je poměr 1:1. Správného poměru lze docílit speciální výživou, poměr mastných kyselin je nutné průběžně kontrolovat.
Selenová vejce
Hlavním zdrojem Selenu jsou obilniny.V České republice je půda chudá na tento minerál, proto je také nižší obsah v pěstovaných obilninách a populace přijímá nižší hladinu Selenu než je jeho doporučená denní dávka pro člověka. To je také důvodem, proč jsou vejce tímto minerálem obohacována. Selen je velmi účinný antioxidant proti celé řadě civilizačních chorob např. kardiovaskulárních nebo rakovině.
Cereální vejce tří zrnin
Podle legislativy musí krmná směs pro nosnice obsahovat 3 různé zrniny , které tvoří minimálně 60% objemu krmné směsi. Nejčastější kombinace je pšenice , kukuřice , ječmen. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu .
Vejce vařená barvená s trvanlivostí delší než jeden měsíc
Jsou další specialitou na českém trhu. Trvanlivost je docílena tím, že skořápka je uzavřena pryskyřicí nebo jiným přípravkem, který vejce konzervuje a chrání před proniknutím mikroorganizmům do vejce a jeho zkažení. Doma uvařená vejce vydrží v chladničce cca týden.
© 2010 ČMDU. Created by reklamní agentura Atlantic Studio s.r.o.