Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). Dominantními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky).
SLOŽENÍ SLEPIČÍHO VEJCE (průměr v %)
Složky | Celé vejce | Skořápka | Bílek | Žloutek |
---|---|---|---|---|
voda | 65,6 | 1,6 | 87,9 | 48,7 |
sušina | 34,4 | 98,4 | 12,1 | 51,3 |
proteiny | 12,1 | 3,3 | 10,6 | 16,6 |
lipidy | 10,5 | stopy | stopy | 32,6 |
sacharidy | 0,9 | stopy | 0,9 | 1,0 |
minerální l. | 10,9 | 95,1 | 0,6 | 1,1 |
PROTEINY (BÍLKOVINY)
Klíčový význam mají především proteiny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Jejich hlavním zdrojem je bílek, kde tvoří majoritní složku sušiny a jejich obsah se v nativním bílku pohybuje mezi 10 až 12 %. Ve žloutku se obsah proteinů pohybuje okolo 16 %. Vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro člověka, neboť si je nedokáže sám v organismu syntetizovat. Stravitelnost vaječných proteinů je 98 - 100%.
VITAMÍNY A MINERÁLNÍ LÁTKY
Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky.
Průměrné zastoupení vybraných vitamínů a minerálních látek ve vejci ve vztahu k doporučené denní spotřebě (pro dospělého 70 kg člověka)
Nutrient | Bílek ve 100g | Žloutek ve 100g | Celé vejce ve 100 g | Doporučená denní dávka (RDI) | % RDI ze 100 g vejce |
---|---|---|---|---|---|
Vitamíny (μg) | |||||
Kyselina askorbová | 0 | 0 | 0 | 80 mg | 0 |
Vitamín A (ekv.RE) | 0 | 450 | 150 | 800 μg | 19 |
Vitamín D | 0 | 4,5 | 1,5 | 5 μg | 30 |
Vitamín E | 0 | 3 600 | 1 300 | 12 000 μg | 11 |
Tiamin | 10 | 250 | 91 | 1 100 μg | 8 |
Riboflavin | 430 | 480 | 447 | 1 400 μg | 32 |
Biotin | 7 | 60 | 25 | 50 μg | 50 |
Vitamín B12 | 0,1 | 2,8 | 1 | 2,5 μg | 40 |
Kyselina pantotenová | 250 | 4 500 | 1 700 | 6 000 μg | 28 |
Kyselina listová | 12 | 140 | 60 | 200 μg | 30 |
Minerální l. (mg) | |||||
Sodík | 155 | 50 | 120 | 6–8 g | 3 |
Draslík | 140 | 100 | 125 | 2 000 mg | 6 |
Vápník | 8 | 133 | 50 | 800 mg | 6 |
Fosfor | 18 | 530 | 193 | 700 mg | 28 |
Železo | 0,1 | 4,8 | 2,3 | 14 mg | 16 |
Zinek | 0,12 | 3,9 | 1,3 | 10 mg | 13 |
Mangan | 0,007 | 0,11 | 0,4 | 2 mg | 20 |
Jód | 0,003 | 0,14 | 0,05 | 150 μg | 33 |
Selen | 10 | 49 | 23 | 55 μg | 42 |
Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku je významný zejména vysoký obsah lipofilních vitamínů (rozpustných v tucích) (α-tokoferol, retinol a cholekalciferol), z hydrofilních vitamínů(rozpustných ve vodě) převládají kyselina pantothenová a riboflavin. V bílku jsou přítomné pouze hydrofilní vitamíny skupiny B, zejména riboflavin.
Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen. Obsah vitamínů a minerálních látek lze ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje koncentrace vitamínu E, jódu a selenu.
LIPIDY (TUKY)
Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou lipidy nacházející se ve vaječném žloutku. Jsou tvořeny tri, di, a monoacylglyceroly a fosfolipidy a představují asi2/3 sušiny vaječného žloutku. Bílek lipidy neobsahuje. Z nutričního hlediska jsou nejvýznamnější fosfolipidy, které tvoří asi třetinu vaječných lipidů.
CHOLESTEROL
S vaječnými lipidy je spojován i cholesterol, který je jedním z důvodů, proč bývají vejce odmítána konzumenty i lékaři. Cholesterol je však esenciálním nutrientemnezbytným pro vývoj kuřecího embrya i pro normální funkci lidského organismu. Hladina cholesterolu v organismu je silně závislá na individuálním metabolismu jedince. Stravou ji lze ovlivnit poměrně málo, max. ze 30%. Vysoká hladina cholesterolu v krevním séru patří mezi rizikové faktory při onemocněních kardiovaskulárního systému.
Na tvorbě sérového cholesterolu se podílí zvýšený přívod celkové energie ve stravě, zejména příjem tuků s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin. Kezvýšení hladiny cholesterolu může dojít i při konzumaci vysoce energetické stravy, která neobsahuje cholesterol. V řadě studií však bylo prokázáno, že dlouhodobá konzumace (6 měsíců) 2 vajec denně vedla naopak k mírnému snížení sérového cholesterolu.
Významný je především způsob transportu cholesterolu ve formě komplexů s lipoproteiny, z nichž LDL podporují usazování cholesterolu v cévách, zatímcoHDL transportují cholesterol do jater, kde se mění ve žlučové kyseliny a je z organismu vylučován. Klinické a epidemiologické studie ukazují, že vejce majívelmi malý a klinicky nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolua nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob, neboť mají pozitivní vliv na poměr LDL a HDL cholesterolu. Případný negativní vliv vaječného cholesterolu jevyvažován dalšími složkami vaječných lipidů, zejména polynenasycenými mastnými kyselinami řady n-3, fosfolipidy a nízkým obsahem nasycených mastných kyselin.
OBAVY Z CHOLESTEROLU
Obavy z cholesterolu patří mezi příčiny poklesu spotřeby vajec ve většině vyspělých zemí včetně ČR. Je však také třeba korigovat.
Obsah cholesterolu ve vaječném žloutku
Způsob chovu | Linie /plemeno | Cholesterol (mg / 100 g) |
---|---|---|
Velkochov klece | Hisex hnědý | 946 |
Malochov | Hisex hnědý | 1 196 |
Velkochov klece | Lohman Brown | 1 208 |
Malochov | Lohman Brown | 1 720 |
Malochov | Aracuana * | 970 |
* plemeno se sníženou produkcí cholesterolu
Tyto hodnoty přestavují asi 150 – 340 mg cholesterolu v 1 vejci, přičemž nejčastější bývá obsah okolo 170 - 200 mg. )vžité představy o množství cholesterolu ve vejcích.
Ke snížení obsahu cholesterolu ve vejcích v posledních letech přispěly nově vyšlechtěné linie nosnic, které se vyznačují nižší produkcí cholesterolu, zvýšení intenzity snášky a změny v recepturách krmných směsí. Na obsah cholesterolu má dále vliv stáří nosnice (mladší produkují cholesterolu více) a způsob chovu (v domácích malochovech bývá obsah cholesterolu vyšší než ve velkochovech).
Denní doporučená dávka příjmu cholesterolu je 300 mg, pro děti a ohrožené osoby 100 mg. Ve světle starších dat představovala konzumace 1 vejce překročení této dávky, dnes představuje pouze 63 – 83% této dávky.
MASTNÉ KYSELINY
Důležitou složkou lipidů jsou mastné kyseliny. Běžné vejce obsahuje asi 6 g mastných kyselin.
V poslední době se věnuje pozornost nejen samotnému obsahu nenasycených mastných kyselin, ale především zastoupení PUFA řady n-3 a n-6.
PUFA n-6, které tvoří větší podíl nenasycených mastných kyselin ve výživě, nevykazují žádné mimořádně pozitivní zdravotní účinky. Naopak bylo prokázáno, že PUFA n-3 mají antitrombotické, antiaterosklerotické a antizánětlivé vlastnosti a jejich zvýšená konzumace působí jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob (aterosklerose, trombose), rheumatické artritidy, zlepšují vidění a mají další pozitivní účinky. Pro děti, zejména děti do 3 let, jsou nezbytné pro vývoj mozku a očí. U starších lidí přispívají k vybalancování hladiny hormonů, která se mění během stárnutí
Poměr mezi PUFA n-6 a PUFA n-3 by měl být v potravě co nejbližší poměru 1:1. Nad hodnotu 14:1 se pozitivní vlastnosti PUFA n-3 již významně neprojevují.Nejbohatšími zdroji PUFA n-3 jsou tučné mořské ryby. Rovněž vejce však patří mezi potraviny s vysokým obsahem PUFA n-3 a příznivým poměrem PUFA n-6 /n-3.
NUTRIČNÍ HODNOTA
Během skladování a kulinárních úprav vajec se jejich nutriční hodnota mění.Proteiny jsou relativně stabilní a jejich obsah zůstává konstantní, roste pouze množství volných aminokyselin. U lipidů může při nevhodném skladování docházet k oxidaci nenasycených mastných kyselin. Největší ztráty nastávají uvitamínů, zejména thiaminu a kobalaminu. Při tepelné úpravě vajec se ničí 10 – 50 % vitamínů. Vitamíny rozpustné v tucích jsou stabilnější.
ENERGETICKÁ HODNOTA
Energetická hodnota vejce kolísá podle jeho velikosti. Průměrné vejce (cca 60 g, hmotnostní skupina M) má energetickou hodnotu 332 – 387 kJ. Hlavním zdrojem energie je žloutek, na který připadá asi 75 % využitelné energie. Malá vejce, která obsahují méně bílku, mají vyšší energetickou hodnotu na jednotku hmotnosti (např. 32 g vejce má energetickou hodnotu 742 kJ / 100 g, 67 g vejce pouze 649 kJ / 100 g).
Díky vysoké nutriční hodnotě patří vejce mezi nejhodnotnější potraviny.
Podle Food Standards Agency není pro většinu lidí ( s výjimkou osob trpících hypercholesterolaemií) nutné omezovat spotřebu vajec. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace 1–2 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu a nasycených mastných kyselin. Ve výživě dětí ve věku 6–12 měsíců je doporučována konzumace 4 žloutků týdně, neboť žloutek je cenným zdrojem dobře biologicky využitelného železa. V této věkové skupině se nedoporučuje konzumace bílku kvůli riziku vzniku alergie.
© 2010 ČMDU. Created by reklamní agentura Atlantic Studio s.r.o.