Rozdíl je v kvalitě skořápky a zdravotní nezávadnosti. Vejce BIO jsou více zašpiněná a mají častěji poškozenou skořápku. Důvodem je chov na podestýlce a častější snáška vajec mimo snášková hnízda. Z pohledu složení vejce se u BIO vyskytuje více masových skvrn, které jsou důsledkem stresu např. z predátorů ve výběhu. BIO vejce mají nižší obsah cholesterolu.
Barva skořápky je určena plemenem nosnic, je to záležitost genetiky. Na kvalitu složení vejce nemá vliv. Pouze bílá vejce mají trochu křehčí skořápku v porovnání s hnědými.
Čerstvost vajec poznáme podle výšky vzduchové bubliny na tupém konci vejce. Čím je vejce starší, tím je bublina větší a vejce lehčí. Sami si můžete udělat jednoduchý test: Vejce ponoříme do sklenky s vodou. Vejce zůstane u dna vejce je čerstvé Vejce plave uprostřed vejce je starší Vejce plave na hladině vejce je staré , je vhodné na pečení.
Ne, vejce jsou zařazována podle váhy do 4 skupin. Složení je stejné, je ovlivňováno krmnou směsí. Pouze poměr žloutek – bílek se liší. Obsah žloutku je ve všech vejcích přibližně stejný, ale s velikostí se zvyšuje obsah bílku. Malá vejce snáší mladé nosnice, jejich velikost se zvětšuje se stářím nosnic.
Doba minimální trvanlivosti vyjadřuje dobu, do níž jsou vejce doporučována zkonzumovat, ale je možné je použít i po tomto datu. Vejce mají dobu minimální trvanlivosti 28 dnů. Spotřebujte do… znamená, že po uvedeném datu by se potraviny již neměly konzumovat.
http://www.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani/
© 2010 ČMDU. Created by reklamní agentura Atlantic Studio s.r.o.