Nejčastěji kladené dotazy

Jaký je rozdíl v kvalitě standardních a BIO vajec?

Rozdíl je v kvalitě skořápky a zdravotní nezávadnosti. Vejce BIO jsou více zašpiněná a mají častěji poškozenou skořápku. Důvodem je chov na podestýlce a častější snáška vajec mimo snášková hnízda. Z pohledu složení vejce se u BIO vyskytuje více masových skvrn, které jsou důsledkem stresu např. z predátorů ve výběhu. BIO vejce mají nižší obsah cholesterolu.

Jaký je rozdíl mezi vejci s hnědou a bílou skořápkou?

Barva skořápky je určena plemenem nosnic, je to záležitost genetiky. Na kvalitu složení vejce nemá vliv. Pouze bílá vejce mají trochu křehčí skořápku v porovnání s hnědými.

Jak poznáme čerstvá vejce?

Čerstvost vajec poznáme podle výšky vzduchové bubliny na tupém konci vejce. Čím je vejce starší, tím je bublina větší a vejce lehčí. Sami si můžete udělat jednoduchý test: Vejce ponoříme do sklenky s vodou. Vejce zůstane u dna vejce je čerstvé Vejce plave uprostřed vejce je starší Vejce plave na hladině vejce je staré , je vhodné na pečení.

Jsou větší vejce kvalitnější ?

Ne, vejce jsou zařazována podle váhy do 4 skupin. Složení je stejné, je ovlivňováno krmnou směsí. Pouze poměr žloutek – bílek se liší. Obsah žloutku je ve všech vejcích přibližně stejný, ale s velikostí se zvyšuje obsah bílku. Malá vejce snáší mladé nosnice, jejich velikost se zvětšuje se stářím nosnic.

Co vyjadřuje „ doba minimální trvanlivost“ a co " spotřebujte do..." ?

Doba minimální trvanlivosti vyjadřuje dobu, do níž jsou vejce doporučována zkonzumovat, ale je možné je použít i po tomto datu. Vejce mají dobu minimální trvanlivosti 28 dnů. Spotřebujte do… znamená, že po uvedeném datu by se potraviny již neměly konzumovat.

Vyhledávání producenta konzumních vajec?

http://www.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani/