Eva a Ján Budzákovi5.1.2012 Dost často mi při loupání vajec zůstávají zbytky na skořápkách. Vím, že je dobré po uvaření, zde myslím hlavně na tvrdo,zalít studenou vodou, ani to při loupání vždycky nepomůže.Co byste mi poradila? A jak dlouho vejce vařit?
Pokud jde o loupání vajec, tak je to problém u čerstvých vajec a pak u starých vajec, nejlépe se loupou vejce asi týden stará. Doporučuje se delší vaření (cca 13-15 min) a teplotní šok – ponoření uvařených vajec do studené vody (opakovaně). Delší vaření ale může negativně ovlivnit chuť a barvu žloutku. Žádný způsob však nezajistí dokonalé loupání všech vajec, mezi vejci jsou individuální rozdíly ve vlastnostech skořápky a podskořápkových blan, ke špatnému oddělení podskořápkové blány (spolu se skořápkou) od bílku bude u některých vajec docházet vždy, výše uvedená doporučení by měla množství těchto případů pouze snížit.
| Sládková7.12.2011 Dobrý den, nevím, jestli jsem na správné adrese, ale zajímalo by mě, zda se
mohou slepicím dávat i skořápky z vajec naložených ve Vaju. Za případnou
odpověď děkuji a jsem s pozdravem. J. Sládková.
Skořápky z naložených vajec lze slepicím dávat, ale je třeba je umýt.
Využitelnost vápníku, kvůli kterému se skořápky slepicím dávají, však bude
nižší, neboť se váže na kyselinu křemičitou, která je součástí Vaja.
Skořápky budou i hůře stravitelné, takže by jich slepice neměla dostávat
mnoho.
|
Denisa Chýská | Praha5.10.2011 Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mají křepelčí vejce lepší nutriční hodnotu než vejce slepičí?
Paní Chýská, reklama vyzdvihuje u křepelčích vajec nízký obsah cholesterolu a přítomnost vitaminů, jež působí pozitivně na zdraví. Pokud jde o nízký obsah cholesterolu, je dán tím, že křepelčí vejce je 6x menší než vejce slepičí. Pokud se obsah cholesterolu přepočítá na 100 g žloutku, je stejně vysoký, mnohdy i vyšší než u vajec slepičích. Křepelčí vejce sice obsahují řadu vitaminů a minerálních látek, ale stejné vitaminy i minerální látky obsahují i vejce slepičí, a to i ve větší míře vzhledem ke své velikosti.
| Kamil Průša | Lanškroun26.9.2011 Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda lze někde (nějaká prezentace či fotografie) získat přehled o tom, jak to vypadá v běžné drůbežárně. Děkuji za odpověď Vážený pane Průšo, nedávno byl v televizi vysílán pořad / reportáž z drůbežárny. Zde uvádím odkaz: http://vikend.nova.cz/clanek/novinky/video-vyroba-vajec-vikend-6-9.html
Jestliže budete mít po shlédnutí nějaké dotazy, neváhejte mne kontaktovat. |
© 2010 ČMDU. Created by reklamní agentura Atlantic Studio s.r.o.